Антон Бойко Спікер SQLua Data Academy блог
Висновки вебінару

Антон Бойко: на одну машину в клауді приходиться від 10 до 20 он-преміс

Антон Бойко, Founder, Senior Speaker у Microsoft Azure Ukraine User Group – про кар’єру, тренди, власний досвід спікерства та створення ІТ онлайн-курсів

ПРО АНТОНА БОЙКО:

  • Шлях в ІТ почав ще в інституті. Завжди подобалися бази даних, але в 2007-му, коли треба було обирати першу роботу після інституту, обрав те, на що був попит, за що платили – application development.
  • З даними працює багато, має власний підхід – не любить будувати великі та надзвичайно складні сховища. Надає перевагу стратегії Юлія Цезаря: «разделяй и властвуй» (багато маленьких баз даних, які відносно швидко і добре працюють в клауді).
  • Має ексклюзивний життєвий досвід, який привів до необхідності роботи в клауді. У 2009 році внаслідок пожежі на одному з дата центрів, відключилися сайти усіх клієнтів. А сторедж бекапів, за який Антон доплачував провайдеру, був у сусідній кімнаті…
  • З рішеннями Microsoft почав працювати “випадково”, отримуючи розсилки від вендора. Спочатку дивився в сторону Amazon.
  • Про перехід на Microsoft не шкодує. Говорить, що вклався на старті, повірив. І вийшло так само добре, як у тих, хто вклався у біткоін на його початку.
  • На хмарі Майкрософту побудував чудову кар’єру.
  • Створює сайти, на які в рік потрапляє до 1 мільярду людей.

>>> Професійна біографія Антона Бойко

КЛАУД – РЕВОЛЮЦІЯ ЧИ ЕВОЛЮЦІЯ?

Клауд – це ні в якому разі не революція. Це саме еволюція. Один з моїх кумирів – Джеремі Кларксон (британський ведучий та журналіст, що спеціалізується на автомобільній тематиці, ред.), і всі аналогії, які я останнім часом наводжу, так чи інакше пов’язані з автомобілями. Тут можна провести таку аналогію: якщо я хочу бути оператором автомобіля, це не означає, що мені самому потрібно винайти двигун внутрішнього згорання. Я можу взяти ті напрацювання, що були зроблені до мене, і на їх базі побудувати щось нове. Я розглядаю клауд саме таким чином.

В певний момент було важливо, щоб були спеціалісти, які розбиралися в видах бекапів, як правильно налаштувати… Ці професії ні в якому разі не щезнуть. За рахунок еволюції, ці люди вже будуть менше необхідні в кожній компанії ін-хаус. Але вони все одно будуть потрібні, як співробітники тих же дата центрів. Це також дозволить малим компаніям використовувати знання таких спеціалістів за адекватну ціну, будувати нові рішення, розвиватися.

Іноді я читаю цікаву статистику. Зараз, не дивлячись, що клауд в тренді, все одно різні джерела заявляють, що на одну машину в клауді приходиться від 10 до 20 машин он-преміс. І ми явно бачимо, що он-преміс нікуди не дінеться. Особливо, зараз. Це не станеться в ніч з сьогодні на завтра або з завтра на післязавтра. Тому вчитися потрібно, ці спеціальності будуть. Але я би все одно запропонував кожній людині зробити вибір, до чого в неї більше лежить душа.

ПРО ВИБІР В ІТ-КАР’ЄРІ

Коли я починав свою кар’єру, то відчував себе дуже невпевнено. Я починав з application development, з розробки веб-сайтів і розумів, що десь є люди, якісь “бородаті мужики в протертих светрах”, які вже 20 років пишуть на С#. Вони можуть сісти і, грубо кажучи, за ніч переписати ядро MySQL. Просто тому, що сьогодні по телебаченню нічого цікавого немає.

В якийсь момент я зрозумів, що це не робить мене спеціалістом нижчої категорії. Є розподіл, як у випадку з розробкою – core development та application development. Людина, яка більше спеціалізується на core девелопменті, здатна сісти і написати свою операційну систему, і це безумовно круто. Людина, яка розбирається в application development, може взяти і з готових компонентів клауду за декілька днів зібрати сайт, який зможе витримати навантаження в мільярд користувачів. Це теж круто. І це абсолютно різні речі. Ні в якому випадку їх не можна змішувати разом.

НАВІШО ДІЛИТИСЯ ЗНАННЯМИ?

Мене часто питають: Ти багато виступаєш на різних івентах, чи не боїшся, що таким чином безкоштовно тренуєш собі конкуренцію, що сам собі викопуєш яму? – Воно ніби так і виглядає, проте насправді, коли людина ділиться знаннями, це допомагає їй сильно впорядкувати свої. Є і інший важливий момент, що я отримую з конференцій, коли люди підходять після доповіді і діляться своїми історіями. Як мінімум, це дає розуміння, які є сценарії використання технології, чому в певному проекті не взлетіло… Отримувати зворотній зв’язок важливо.

ПОРАДИ ДЛЯ МАЙБУТНІХ СПІКЕРІВ

Не потрібно боятися говорити, що у мене немає відповіді на ваше запитання. Оскільки не можна знати абсолютно все. Коли я починав працювати з Azure 10 років тому, у нас були тренінги на 2 дні. На початку нам показували слайд, на якому було 9 квадратиків, і говорили: це Azure, і зараз за 2 дні ми його весь розберемо. Зараз я можу витратити 2 дні просто перераховуючи всі сервіси в Azure. І хоча я дійсно з ним багато працюю і вважаю себе досить сильним експертом в Azure, все одно я прекрасно розумію, що не знаю Azure абсолютно весь, і це нормально.

Часта помилка, з якою зустрічаються люди, коли починають готувати якусь презентацію – робили презентацію, а зробили вордівський документ у Power Point. І під час виступу просто читають текст, який написаний в них на слайді. Презентація повинна містити лише ключові рейки, по яким ви будете йти. Я завжди намагаюся, щоб у мене на одному слайді були назва та до 5 пунктів. Таким чином, обсяг контенту я можу регулювати в ріал-тайм, залежно для кого я це розказую.

Конференція, як правило, йде у декілька потоків. І доповідачам під час свого слоту доводиться змагатися один з одним за відвідувачів, за аудиторію. І тут дуже важливо придумати, якийсь кеч, цікаву назву доповіді.

ПРО СТВОРЕННЯ ОНЛАЙН-КУРСІВ В ІТ

Презентації і курси – це абсолютно різні речі. Онлайн-курс і презентація на конференції – це як java і java script. Під час презентації є один важливий момент, якого немає, коли ви записуєте курс – ви можете по ходу самостійно регулювати глибину занурення в тему, дивлячись, як люди реагують. Коли ви записуєте курси все абсолютно по-іншому. Ви як «говорящая голова» у телевізорі.

Як я записую курс. Роблю структуру модуля, створюю пусту презентацію і накидаю слайди з назвою блоків. Це структура високого рівня. Далі я розробляю, що хочу показати на демо. Після цього готую основний контент слайдів, але коли приходить час записувати, роблю задом-наперед. Спочатку записую всі демо, а вже потім саму основну доповідь. Намагаюся записати демо з одного дубля, і щоб демка по одній темі не перевищувала 10 хвилин. Тепер я чітко знаю, що показав людям, і мені набагато простіше записати всю теорію. (Так ви не забудете показати на демо те, що пообіцяли в теорії).

РОЗКАЗУЙТЕ ПРО ОСОБИСТИЙ ДОСВІД

На одній конференції в США я слухав доповідь, як вести власний блог. Коли ви пишете щось у своєму особистому блозі, вам не обов’язково писати в ньому якісь академічні знання. Ви можете писати про свій особистий досвід – що мені сподобалося, що не сподобалося, що я хотів би покращити… Це ваш ексклюзивний контент. Академічний досвід знайти в інтернеті легко, а досвід «з полів», нехай навіть у малому масштабі, є дуже цінним.

PS:

Якось я дивився доповідь на YouTube, і там спікер говорив так: “перше, в чому ви повинні собі зізнатися – це те, що ваша архітектура г*вно”. Я ще не бачив жодного архітектора, який би сказав, що його архітектура ідеальна, і вона задовольняє його на всі 100 відсотків. Треба усвідомити, що зробити все ідеально неможливо. Це не означає, що не треба цього прагнути, але коли ви по дорозі робите якісь помилки, то повинні усвідомлювати, що ви людина, а людині властиво робити помилки.

Щиро дякуємо Антону Бойко за час та досвід!

Стаття за висновками вебінару серії Data Talks по четвергах, 07.05.2020“Як запустити власний ІТ онлайн-курс”

Дякуємо за увагу!

Data Блог #SQLua_DataAcademy

𝗔𝗱𝘃𝗮𝗻𝗰𝗲𝗱 𝗗𝗮𝘁𝗮 𝗧𝗲𝗮𝗰𝗵𝗶𝗻𝗴 𝗮𝗻𝗱 𝗟𝗲𝗮𝗿𝗻𝗶𝗻𝗴! 💎