Data Talks SQLua Data Blog
Висновки вебінару

Data Talks #3. Сергій Лунякін, Микола Побийвовк, Тарас Кльоба

Персональні історії успіху, поради для Data-спеціалістів та відповіді на виклики галузі – SQL.ua Data Academy ділиться кращими тезами вебінару Data Talks #3.

Досвідом поділилися:

 

💎🎤 Taras Kloba, CEO SQL.ua, Founder and Teacher в SQL.ua Data Academy

Професійна біографія Тараса Кльоби

💎🎤 Sergiy Lunyakin, Big Data Architect у SoftServe

Професійна біографія Сергія Лунякіна

💎🎤 Mykola Pobyivovk, Tech Lead – Data Engineering в Ciklum

Професійна біографія Миколи Побийвовка

 

Про що говорили:

 

Говорили про особисті історії, хто і як потрапив в ІТ, який шлях пройшли, які висновки зробили.

Микола Побийвовк розказав, що в ІТ прийшов випадково, ще в 9-му класі, і загалом пройшов тернистий шлях. На першому році роботи Миколу тричі виганяли, проте це його не зупинило. Читайте особисту історію у матеріалі «Самоконтроль, самодисципліна і любити свою справу». Сьогодні Микола Побийвовк є одним із активних діячів київської Data-спільноти та спікером, який ділиться своїми знаннями.

Сергій Лунякін – на момент вебінару живе та працює у Сіетлі, США. Завжди мріяв жити в Штатах, вважає, що там більше можливостей, цікавіші проєкти. Впродовж кар’єри «ким тільки не працював», більше за все любить вирішувати бізнес-проблеми, пропонуючи технологічне рішення. В процесі навчання не «завалив» жодного іспиту, має багато професійних сертифікатів. Читайте більше в матеріалі «Не треба боятися вчитися».

 

Про перспективи ВІ та мови SQL:

 

Сергій Лунякін: SQL нікуди не дінеться. ВІ теж буде розвиватися. Завжди є різні категорії користувачів ВІ або data platform systems. В кожній організації є три основні групи юзерів:

  • Топ-менеджери, яким цікава візуалізація тільки основних груп. Це традиційний ВІ. Тут буде розвиватися візуалізація.
  • Менеджери і бізнес-аналітики, робота яких – кожен день шукати, що саме перенести для топ-менеджменту в дашборд, у business value. Вони будуть працювати з Drag-and-Drop системами, бо їм треба flexibility, в тому числі щоб перевірити ідею. Вони також будуть користуватися SQL.
  • Дата-інженери та Data Scientists, для яких SQL, Python – це основна мова. Завжди треба чистити дані, системи треба покращувати, дописувати…

 

Микола Побийвовк: Багато чого «піде під капот», будуть розвиватися Drag-and-Drop. В майбутньому будуть продукти, наприклад, Analytics As a Service for Agriculture (Healthcare, ін.)… В кожної області є свої спільні КРІ. В майбутньому така мова як Python буде потрібна не тільки в ІТ, а і іншим спеціальностям. Це буде як табличка множення. Навіть якщо не Python, то якась інша мова, яка буде застосовуватися у всіх галузях.

 

Які книжки читати по Big Data та SQL:

 

Сергій Лунякін: Книжка про дизайн та архітектуру різних Big Data рішень. Розказує про основні принципи, як будується будь-яка Big Data технологія.

Design Data-Intensive Applications: The Big Ideas Behind Reliable, Scalable, and Maintainable Systems (книга на Amazon).

Базові навички краще здобувати через практику. Знайти в інтернеті tutorials. Потім заглиблювати знання за допомогою книжки, але використовувати її більше як dictionary.

Найкраща книжка по T-SQL – T-SQL Querying. Автори: Itzik Ben-Gan, Adam Machanic, Dejan Sarka, Kevin Farlee (книга на Amazon). Тут є всі практичні рецепти. Дуже корисні поради по розробці ієрархій, як шукати gaps. Це майстер-клас по T-SQL.

 

Микола Побийвовк: Можна починати з Грубера (доступна російською – Мартин Грубер, «Понимание SQL»). Потім можна перейти на SQL Queries for Mere Mortals, автори: John L. Viescas, Michael J. Hernandez (доступна англійською на Amazon).

 

Про ком’юніті та мотивацію:

 

Сергій Лунякін:  Я почав займатися community в 2012-му. Женя Полоничко (читайте «Євген Полоничко: Ментори – потужний інструмент для розвитку Data професіоналів») мене підключив. Ми займалися донецькою user-групою. Це цікаво, тому що community – це завжди важливо. В цьому різниця між нами і США. Тут ком’юніті усюди.

В ІТ-community ми вчимо людей, допомагаємо навчитися новим навичкам, вчимося самі один у одного. Мені подобається спілкуватися з людьми. Чути, які в них проблеми, як можна допомогти їх вирішити. Або вони можуть допомогти мені в проєктах.

Моя мотивація – це поділитися з людьми інформацією, навчити чомусь. Тому що неможливо, сидячи вдома або в інтернеті, все знати. І менторів у нас не вистачає, хто би підказував, як застосовувати знання та в якому напрямі рухатися.

 

Миколай Побийвовк: Мене мотивує можливість допомогти іншим. Разом простіше подолати проблему, знайти ідею. Я підрахував, що в Україні лише близько одного проценту людей зайняті в ІТ. А, наприклад, в Ізраїлі до 45% населення зайняті в ІТ та близьких галузях. Коли ти навчаєш когось, ми стаємо сильніші. Нас стає більше. Один айтішник створює приблизно три робочих місця. Більше айтішників – краще будемо жити, краще – дороги, краще – лікарні…

 

Щиро дякуємо нашим Спікерам за час та досвід! 

 
 

SQL.ua Data Academy

Advanced Data Teaching and Learning!