Віталій Бодаренко ІТ блог SQL ua Data Academy
Висновки вебінару

Віталій Бондаренко: давав складне завдання, щоб перевірити людину на стресостійкість

Розкрита таємниця задачі, яку наш Спікер свого часу давав на співбесіді кандидатам, та про яку Львовом ходили чутки… Віталій Бондаренко, Head of Data and Analytics Center of Excellence в Ciklum, поділився історією в ІТ, думками щодо майбутніх спеціальностей, тріками з підготовки доповіді…

ПРО ВІТАЛІЯ БОНДАРЕНКО:

  • Почав займатися даними ще в університеті, професійна кар’єра стартувала на 1-му курсі.
  • Перший проект був по розробці бази даних, тоді познайомився з Sequel сервером (ще 7-ї версії).
  • Познайомився з мовою SQL. Вважає, що це одна з найкращих мов, яку вивчав.
  • Багато разів повертався до application development і веб-сайтів, але бази даних – це найбільша любов життя.
  • Вважає, що ділитись знаннями – це природнє інстинктивне, фундаментальне бажання будь-якої людини, яка досягає певного рівня експертизи.
  • Є професійним спікером. Має власний підхід, як розказувати іншим про досвід успішних презентацій. Має свої трікі, як підготоувати та зробити доповідь.
  • Автор самої відомої складної задачі для кандидатів на посаду ІТ у Львові :).

>>> Професійна біографія Віталія Бондаренко

ПРО ТРЕНДИ – ЧИ ВСІ МІГРУЮТЬ В КЛАУД?

Безумовно, клауд – зараз величезний тренд. Якщо ми будемо говорити, що є в тренді – Azure чи Google, то тут однозначної відповіді немає. Кожен має свої переваги. Azure є певним лідером в тому плані, що Microsoft досить якісно інтегрує клаудні технології з технологіями он-преміс. І взагалі з усією інфраструктурою, особливо с Офісом 365. І це самий визначний момент у виборі клауда. Amazon не поступається своїми потужностями. А Google клауд – однозначно лідер по ВІ.

Є певні галузі, де клієнти залишаються он-преміс. Наприклад, фармацевтика та всі, що є data sensitive, де є вимоги до зберігання даних на паблік ресурсах.

ЯКІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ ЗНИКНУТЬ З РОЗВИТКОМ КЛАУДУ?

По спеціальностях сильної динаміки я би тут не зауважував. Безумовно, DBA реформується, як і абсолютно всі спеціальності. Клаудні технології приходять до того, що з’явилася зовсім нова спеціальність – cloud architect, cloud engineer. Раніше це було недоступно для девелоперів джуніор левел.

Величезний крок вперед, коли зараз ми можемо створити собі екаунт і будувати досить складну структуру по даним, по обробці веб-сайтів в будь-якому клауді. Я би сказав, що це більше трансформація, ніж заміна. І DBA як були, так і залишаться. Однозначно.

Якщо би ми робили інтерв’ю 10 років тому, то ми би зустріли такого заядлого сішника, який би розказував про використання відео-пам’яті і питав би те, про що сучасні програмісти навіть поняття не мають – де відео-пам’ять знаходиться в комп’ютері. Часи міняються, міняються профайли спеціалістів. Ми йдемо досить цікавими, великими кроками.

Поява клаудів – це величезний крок вперед. Те, що раніше виконував DBA, тепер буде по-іншому виглядати. Наприклад, такі повністю клаудні технології як Databricks дозволяють нам мати Big Data в клауді. І міграція з он-прем на Databricks зараз досить в тренді. Також в тренді всі інтеграційні напрямки, які дозволяють мені абсолютно ріал-тайм інтегрувати он-прем технології з клаудними компонентами.

ПРО СПІКЕРСТВО – ЩО, ЯК НАВІЩО?

Найліпший спосіб щось вивчити – це розказати комусь іншому. Ділитись знаннями – це природнє інстинктивне, фундаментальне бажання будь-якої людини, яка досягає певного рівня експертизи, коли виникає таке бажання.

Мітапи в першу чергу для Спікера дають не тільки структурованість знань, але і прокачку скілів. Прокачка presentation skills – це коли людина може структуровано розказати якісь речі, перевірити реакцію аудиторії, наскільки все зрозуміло, слідкувати за часом, за своїм голосом, за своїми емоціями… В кожного спікера є свої якісь трікі, як вони виходять з певних ситуацій, як вони відповідають на питання, на які вони не знають відповіді…

Для мене мітапи – це контакти, тому що кожна конференція – це тусня спікерів. Це набиті роками контакти, які люди використовують і у професійній діяльності. Це формує leadership community, яке базується і будується навколо даних спікерів.

Якщо твоя доповідь цікава, якщо ти дійсно передав щось нове, що людям сподобалося, до тебе після доповіді багато підходять. Вони діляться своїм досвідом, і ти починаєш розуміти, що твоє бачення, як вирішувати певні проблеми, зовсім не таке як у інших людей. Зав’язуються контакти і, в результаті, ти дав, напевно, менше, ніж взяв. Хоча і розказував більше. Тому якщо ви ще не пробували (виступати), то однозначно попробуйте. Перший раз у Вас нічого не вийде, але з якогось разу 4-5 буде виходити. У кожного свій стиль, свій індивідуальний підхід. Скільки спікерів – стільки і стилів.

ТОП-ТРІКІ, ЯК ПІДГОТУВАТИ ДОПОВІДЬ?

Коли я отримую або обираю тему спічу, у мене є чотири базових моменти, на які спираюся:

  • Я маю чітко усвідомити, що я хочу донести, для кого, і що він отримає. Якщо для себе цього не визначити, ти завжди будеш сумніватися як спікер – чи те, що я роблю, взагалі комусь потрібно, чи правильно я роблю, і для чого я це роблю. Це така внутрішня мотивація і контроль якості того, що ти зробив у презентації або в навчальному курсі.
  • Структура. Зазвичай кожну доповідь або кожний елемент в курсі я розбиваю на 4 базових блоки (не більше). В результаті доповіді або курсу в мене є якийсь підсумовуючий меседж. Тому всі блоки закінчуються в “недосказаному стилі” – кожен блок уточнює та доповнює попередній. І потім доходить до кінцевого меседжа, який дає людям розуміння – що вони отримали в результаті того, що вислухали мене.
  • Важливий момент – слідкувати за часом. Спікери по-різному орієнтуються по часу. В мене такий трік – у мене 4 блоки. Якщо це годинна доповідь, то кожен блок по 15 хвилин, і має певну кількість слайдів. Кожен слайд в мене – 3 хвилини. Таким чином, я точно знаю, скільки в мене буде тривати доповідь, по кількості слайдів. І вже є інтуїтивний трік, як розказувати один слайд так, щоб завжди вийшло 3 хвилини. Кожен слайд починаємо з інтродакшену, далі – основна частина, підсумки.
  • Ніхто не хоче слухати одного спікера, який би він не був. Тому-такі треба травити анекдоти :). На кожен блок в мене, як правило, є маленький ліричний відступ. Анекдоти я, звісно, не травлю. Я відхожу від теми, розказую щось цікаве, що було в моєму досвіді, якісь нюанси. Досвід робить доповідь цікавою. Люди відчувають, що це не просто прийшов хтось і відтараторив заготовлений текст, а дійсно дає живу інформацію, і можна потім поспілкуватися по-людські десь за кавою.

ТА САМА ВІДОМА ЗАДАЧА!

Я не буду розкривати секрет, але враховуючи те, що ти сказав (до модератора Тараса Кльоби, ред.), я вже зрозумів, що всі приходять до мене на співбесіду, знаючи цю задачу. Вона вже, напевно, є десь на форумах!

Насправді, є одна задача. Я колись давно займався такою справою – тестував людей, наскільки швидко вони можуть вчитися. Давав досить складну задачу, десь на півгодини+, а те й на годину, залежно від рівня. І люди, які з нею стикалися, як правило, не могли з нею впоратися за 30 хвилин. Я просто дивився за реакцією людини – як вона буде себе поводити, і це визначало її стресостійкість. Коли через хвилин 7 я бачив, що ситуація вже заходить в тупикову, то пропонував певну допомогу. І дивився, наскільки мені буде легко працювати з людиною в таких умовах в майбутньому, як ментор, як керівник і т.д.

Задача: наприклад, ми маємо якусь послідовність чисел. І в цій послідовності у нас є проміжки, дири: 1,2 а далі іде 10. Ясно, що в тій послідовності ми пропускаємо числа 3-9. Задача полягала в тому, що треба було доповнити ці проміжки, але доповнити не просто числами, яких там не вистачає. Наприклад, якщо індекс перших двох чисел буде 1 і 2, а індекс 10-ки буде 4, то числа, яких не вистачає для значення 3, мають бути взяті як лінійні інтерполяції… Таким чином ми маємо побудувати лінійну функцію, яка визначає потрібний нам коефіцієнт, і доповнити ті всі значення, яких не вистачає між початком і кінцем проміжку.

Щиро дякуємо Віталію Бондаренко за час та досвід!

Стаття за висновками вебінару серії Data Talks по четвергах, 07.05.2020, “Як запустити власний ІТ онлайн-курс”

Дякуємо за увагу!

Data Блог #SQLua_DataAcademy

𝗔𝗱𝘃𝗮𝗻𝗰𝗲𝗱 𝗗𝗮𝘁𝗮 𝗧𝗲𝗮𝗰𝗵𝗶𝗻𝗴 𝗮𝗻𝗱 𝗟𝗲𝗮𝗿𝗻𝗶𝗻𝗴! 💎