Success Story Висновки вебінару

Тарас Кльоба: Захотів бути у команді PostgreSQL, коли зустрів ключових розробників

Завжди запитує у інших як модератор, цього разу – розказав свою власну історію в ІТ! Читайте про Засновника SQL.ua Data Academy – Тараса Кльобу (CEO SQL.ua та Head of Data Center of Excellence у компанії Intellias). За висновками вебінару Data Talks #8 (відео), присвяченого презентації топ-10 кращих навчальних Data-програм у 2020 році.

Тарас Кльоба: як відбувався introduction до ІТ?

Комп’ютер з’явився вдома, коли Тарасу було 5 років. І це було справжнє дитяче захоплення. Розпочав одразу із навчання. Батьки (коли це помітили – ред.) віддали Тараса на комп’ютерні курси при Дрогобицькому економічному ліцеї (щось типу «як користуватися персональним комп’ютером»). Тарас був у групі самий молодший – неповних 6 років.

 

Роботу із комп’ютером почав із загрузки програми Paint та малювання там картинок. Потім перейшов до офісного пакету – перенабирав тексти книжок із домашньої бібліотеки. Створив документ Excel, в якому вів облік усіх книжок, що були вдома. Додатково фіксував перелік відеокасет, які сім’я або у сім’ї позичили.

 

З «вбивання» інформації у файли та моделювання табличок і почалося знайомство з даними. Звісно, тоді ще не було реляційної структури, були просто окремі вкладки. Але вже в той час у Тараса було уявлення, що можна якось об’єднати різні набори даних з різних дата-сетів.

 

Згодом зацікавився програмуванням. Сестра Тараса принесла додому книжку про Паскаль. І в тій книжці в додатках був роздрукований код. (Тоді ще не було інтернету, і не було звідки взяти цікаві дані по програмуванню, потрібно було навчатися з паперових книжок).

 

Тарас як зараз пам’ятає, що на останніх сторінках було роздруковано код редактору графічних зображень, і можна було в Паскалі його перенабрати і самому запустити аплікацію.

 

Так витратив декілька днів, щоб перенабрати той код, віддебажити, знайти, чому воно не запускається. Але все ж таки в консольній аплікації Тарасу вдалося створити міні-програму, в якій можна було би малювати прямокутники, кружечки…

 

На основі свого захоплення вирішив навчатися у закладі, де можна було отримати освіту, пов’язану з інформатикою. У ВНЗ більше познайомився з веб-програмуванням. Створив сайт цілого інституту (сайт на той момент існував, але не було студентського осередку).

 

Створений Тарасом проєкт мав зародки соціальних мереж. На той час ще не були поширені Facebook, ВКонтакте…, але в інституті вдалося створити форум, де можна було спілкуватися з однокурсниками та студентами інших спеціальностей.

Перші серйозні розробки

В той момент Тараса зауважили хлопці зі старших курсів, які мали ідею запустити власний інтернет-магазин, що тоді було дуже трендовою річчю. Команда хотіла не просто створити інтернет-магазин, а мати власну платформу (подібно до того, що зараз є Prom.ua), щоб розмістити в інтернеті товари усіх ринків, які є на території України. «Ідея була така – дати людям можливість розміщувати всі товари, які вони хочуть, на нашій площадці. Все це вилилося в проект, який спочатку називався Dobro.ua, потім його перейменували в Возик.com, але в якийсь момент команда розпалася», – згадує Спікер.

Перший доменний досвід у банкінгу та fin-tech

Тарас пішов працювати в банки. Спершу в VS Bank, далі – в Idea Bank був керівником розробки всього програмного забезпечення. Там разом із командою створили багато хороших речей, які до сих пір працюють. І з цікавого – Idea Bank зараз видає кредити, використовуючи мережу інших банків. Ви приходите у відділення іншого банку, Вам набирають заявку, і якщо цей банк по якійсь причині не може видати кредит, то інформація потрапляє у Idea Bank.

 

Потім поїхав у Польщу, працював у BNP Paribas Group. Займався міграцією банків, які скуповувала група, для того, щоб їх об’єднати.

 

Більше трьох років тому повернувся разом із сім’єю в Україну і почав працювати в одній із топ-ІТ компаній – Intellias. Зараз Тарас Кльба очолює структуру, яка називається «Data Center of Excellence» і об’єднує всі компетенції по роботі з даними, щоб залучати нові проекти, вести існуючі, проводити апсейли…

 

Має власні проекти, серед яких: SQL.ua – команда віддалених адміністраторів, яка забезпечує підтримку баз даних для enterprise компаній по всьому світі. Одним із важливих для Тараса аспектів є саме навчання – SQL.ua Data Academy, онлайн-платформа, де топ професіонали Data-галузі навчають людей різним аспектам роботи з даними та пов’язаними технологіями (в межах академії і проходять вебінари Data Talks та інші корисні безкоштовні навчальні заходи).

Чому обрав PostgreSQL? Як потрапив у ком’юніті?

З точки зору пошуку власної ніші, ми можемо побачити, що такі ніші спеціалістів як, наприклад, MS SQL або Oracle в Україні вже зайняті. Десь з такої точки зору, Тарас і почав звертати увагу на ніші, які ще в Україні були вільні. І в першу чергу зупинився на базі даних Постгрес, адже вона за рейтингом DB-Engines Ranking (найбільш популярний сайт, який займається оцінкою різних ядер баз даних) входить у топ-4.

 

Технологія PostgreSQL є open-source, у неї є хороше ком’юніті, і є можливість самому глянути й розібратися, як працюють конкретні алгоритми, як була імплементована конкретна фіча, поспілкуватися з іншими розробниками. Для Тараса це стало ключовим – використовувати продукт, до якого можна доторкнутися самому, а не бути лише його користувачем.

 

Якщо Ви працюєте з пропрієтарною базою, то ніколи, до моменту поки не станете працівником цієї компанії, не зможете вплинути на хід її розвитку, розібратися достеменно, в чому є її особливості. З PostgreSQL Ви завжди можете його побачити.

 

Другий ключовий фактор, який вплинув на вибір на користь саме Постгресу – більше 3-х років тому Тарас Кльоба відвідав PGСonf (найбільшу конференцію в Європі, яка організовується навколо Постгресу). Там і познайомився з core командою:

 

«Побачив цих людей особисто, поспілкувався з ними, зрозумів, що хотів би бути частинкою цієї команди, цього дружнього колективу. Зараз, коли я маю складності, то завжди можу звернутися до цих людей, запитати, чому воно є так, а не інакше. Можливо, і дати якусь рекомендацію – я бачу це так. Для мене це дуже близький світ, з хорошими людьми, з якими завжди можна поспілкуватися».

Про власні звички у навчанні

До вивчення нових тем Тарас Кльоба підходить фундаментально. Якщо бачить якусь тему, в якій хоче розібратися, використовує класичний підхід – прочитати 2-3 книги з цієї теми. Досить уважно підходить до вибору книжок, допомагають рекомендації в інтернеті. «Перечитавши 2-3 грубих книжки по напрямку, який Вас цікавить, загалом Ви покриєте для себе величезний пласт інформації», – говорить Тарас.

 

Дуже часто під той напрямок, що є цікавий, Тарас старається підібрати пет-проєкт, який буде реалізовувати. Це робиться, щоб засвоювати нові знання. І тут, як правило, з’являються додаткові потреби. Починаєш робити пет-проект, бачиш, чого не вистачає, і починаєш збирати.

 

Дуже добре для Тараса працює спілкування з іншими людьми, які мають досвід в тій чи іншій сфері. Зажди може знайти людей, у яких можна запитати допомоги, поради, як рухатися в тому напрямку, як вони підходять до розв’язання задач… За власними словами, до спілкування з людьми Тарас прийшов через конференції, публічні виступи, мітапи. Збирати інформацію з різних джерел завжди довше.

 

Про нові напрямки та технології інформацію черпає з конференцій. Українські та зарубіжні, до яких зараз можна безкоштовно приєднатися, побачити тренди, куди рухаються технології, які цікавлять, і отримати хоча би натяки, що буде у майбутньому, що буде цікавити і тоді вже поглибитися в тему далі.

 

«Мені досить часто на прісейлах чи на інших активностях доводиться розбиратися з дуже великою кількістю технологій. Не завжди я копаю дуже сильно в глибину, але якщо мені потрібно дуже скоро отримати якесь overview по якійсь технології або напрямку, для мене ще дуже добре працюють онлайн-курси», – поділився Тарас.

Де брати мотивацію до навчання?

Тарас Кльоба дуже цінує свій час. Якщо підписався на курс, почав проходити, та бачить, що курс є невідповідний, якість матеріалу недостатня, і дуже поверхневі речі розказуються, і вони подвоюються…, закриває курс і не буде його проходити.  

 

Щодо мотивації, добре працює, коли ставиш собі якісь комітменти, наприклад, зробити сертифікацію. Сертифікація має під собою якісь курси, які потрібно пройти… Ще дуже добре працює підготовка до конференцій.

 

«Для мене значними ривками в кар’єрі ставали співбесіди. Була одна дуже неуспішна співбесіда, яку я провалив, але вона стала тригером», – поділився Тарас. Зараз співбесіди проходить рідко, але радить завжди після співбесід робити для себе «ретро» – які питання були, на які Ви не змогли відповісти… І старатися в тому розібратися.

 

Скільки в день виділяти на навчання? – Достатньо в день виділяти до 2-х годин. Але зробити це рутинним процесом. Створити якийсь ранковий ритуал, який буде для Вас тригером, що зараз Ви маєте приділити час навчанню…

Щиро дякуємо Тарасу Кльобі за час та досвід!

#SQLua_DataAcademy

Advanced Data Teaching and Learning! 💎