Без категорії

Як я отримав статус Microsoft Certified Data Analyst Associate. Ключові поради

Мене звати Тарас Кльоба, я Microsoft Certified Trainer, і вже більш ніж 12 років я працюю з даними. Нещодавно я склав іспит DA-100: Analyzing Data with Microsoft Power BI та отримав сертифікат, який підтверджує звання Microsoft Data Analyst Associate та свідчить про певний рівень компетенцій спеціаліста з аналізу даних. Такий спеціаліст має розумітись на сховищах даних, їх обробці, візуалізації, підготовці та перетворенні, проектуванні та побудові моделей даних. Після того, як я поділився новиною про сертифікацію у соцмережах, багато людей почали запитувати про те, як краще підготуватися до іспиту та для чого це потрібно, тому я і вирішив поділитися власним досвідом у цій статті. 

Чому я вирішив сертифікуватися?

 Є дуже цікавий звіт від Nigel Frank’s Career and Hiring Guide, згідно з яким 48% респондентів говорять, що після отримання Microsoft Azure сертифікації їхня зарплата зросла в середньому на 19%, що може бути досить суттєвим мотиваційним чинником для здачі такої сертифікації. До того ж, 55% респондентів зазначають, що сертифікація дозволила їм перевірити навички роботи з Azure продуктами, а для 49% опитаних повідомили, що сертифікати дали переваги на ринку ІТ.

Для мене особисто це також чудовий спосіб оцінити свої технічні навички. Крім того,  я займаюсь розробкою Upskilling програм і вважаю, що нечесно змушувати колег проходити таку сертифікацію, коли сам її ще не отримав. Lead by example. До того ж SoftServe покриває витрати на професійну сертифікацію, то чому не скористатись такою можливістю? А для тих, хто зараз шукає роботу додам, що наша компанія постійно моніторить спеціалістів, які нещодавно отримали сертифікацію, і запрошує багатьох на співбесіду. Тому це підвищує ваші шанси на те, аби вас захантила глобальна ІТ-компанія.

Зміни в іспитах для Microsoft Power BI Data Analyst Associate

Microsoft зараз суттєво змінює підхід до сертифікації, за яким замість сертифікацій по технологіях (Microsoft SQL Server, Microsoft Power BI), приходять нові сертифікації по технічних ролях (наприклад, Data Analyst, Data Engineer, Data Scientist, і т. ін.).  Це також стосується і цієї професійної сертифікації і з лютого 2022 року для отримання статусу Microsoft Power BI Data Analyst Associate потрібно скласти іспит PL-300 (до цього був іспит DA-100). Новий іспит майже нічим не відрізняється, за виключенням того, що увагу закцентують на моделюванні даних, розгортанні та підтримці ресурсів.

DA-100 PL-300
Prepare the data (20-25%) Prepare the data (15-20%)
Model the data (25-30%) Model the data (30-35%)
Visualize the data (20-25%)

Visualize and analyze the data (25-30%)

Analyze the data (10-15%)
Deploy and maintain deliverables (10-15%) Deploy and maintain assets (20-25%)

Більш детальну інформацію про іспити DA-100 та PL-300 ви можете знайти на офіційному ресурсі Microsoft.

Було б не правильно називатись Data Analyst, і проходити сертифікацію по такій ролі, якби іспит стосувався лише Microsoft Power BI. Тому ву ньому ви також можете зустріти питання і про data modeling, relationships, cardinality, і dimensions, які є technology-agnostic. Тому ваш попередній досвід роботи, у тому числі й з іншими BI платформами, дозволить правильно відповісти на поставлені запитання.

Що потрібно знати про сертифікацію?

Більшість професійних сертифікацій (від Microsoft, Amazon, Google) проводять на платформі Pearson VUE. Вам потрібно перейти на сайт Microsoft Learn та натиснути на кнопку “Schedule exam”, виконувати інструкції, запланувати час і місце проходження професійної сертифікації.

Є два варіанти: складати іспит вдома або у сертифікаційному центрі. Я спробував обидва. Вдома будьте готові дотримуватися багатьох обмежень. Коли я отримував статус Google Certified Professional Cloud Architect, на робочому місці можна було мати лише ноутбук або робочу станцію, тільки один монітор. В кімнату ніхто не міг заходити. Телефон потрібно було відкласти та перевести в авіарежим. Мене навіть попросили зняти ланцюжок із шиї (можливо, подумали, що це пристрій для прослуховування?) А коли я задумався і відвів очі від екрану, адміністратор тимчасово заблокував мені доступ, попросивши дивитися лише в монітор.

        Попри все, іспит DA-100 я теж хотів скласти вдома, але у мене не вийшло зробити це з технічних причин. Тому я зареєструвався на іспит в одному із сертифікованих центрів у Львові. Тут умови були менш жорсткими: дозволялося користуватися кулером для води, використовувати міні-дошку для нотаток.  Це, до речі, допомогло мені розв’язати один із тестів, у якому потрібно було транспонувати таблицю. Зробити це у голові мені було досить складно, та коли я намалював все на міні-дошці, правильна відповідь прийшла майже відразу.

           Мій іспит складався із 62 запитань. Більшість стосувалася Data Analytics з акцентом на Power BI, ще 14 були на основі case studies, і 6 запитань типу «Так/Ні». Всього давалося 180 хвилин, і, як на мене, цього цілком достатньо. Для успішної сертифікації потрібно набрати 700 балів із 1000 можливих. Результати сертифікацій від Microsoft ви отримуєте одразу, і не потрібно випробовувати свої нерви на міцність, чекаючи по декілька днів, а то й тижнів (як це буває із іншими сертифікаціями, наприклад GCP). Ваш сертифікат буде дійсним упродовж двох років після успішної здачі. А завантажити його разом із бейджем можна буде з Microsoft Certification Dashboard вже за 24–48 годин.

Вартість іспиту залежить від країни.  В Україні він коштував USD80, хоча в США його ціна становить вже USD165. Але зверніть увагу, що студенти й люди, які втратили роботу через COVID-19, можуть отримати суттєві знижки.

Як підготуватися до іспиту

Найперше потрібно відразу “вмотивувати” себе не відкладати іспит. Для цього я відразу його оплачую, додаю в календар і вже маю перед очима чіткий дедлайн. Я не раджу відводити на підготовку більше ніж 2 місяці, бо цього часу зазвичай є більш ніж достатньо.

На мій погляд, найкраща підготовка — це постійна практика з  використання Power BI, моделювання сховищ даних та їх аналізу. Моє знайомство із Power BI розпочалось ще 5 років тому, коли я працював над науковою роботою і шукав способи візуалізації й представлення її результатів. Потім у мене були й інші пет-проекти, де мені в пригоді знову ж таки ставав Power BI. Також я маю понад 10 років досвіду використання інших BI платформ (Fast Reports, SAP BusinessObjects, SQL Server Reporting Services, JasperReports, Tableau, Looker, Google Data Studio та Amazon QuickSight), що дозволило мені часто на інтуїтивному рівні розбиратися з багатьма аспектами роботи Power BI.

Але з Power BI Service я почав працювати тільки нещодавно, і підготовка до іспиту дозволила мені дізнатись багато нового про функціональність Power BI та добре структурувати отримані знання. Навіть якщо ти працюєш з продуктом вже багато років, щомісяця з’являються нові фічі, на які можна й не звернути увагу, а такий структурований і комплексний підхід підготовки до сертифікації дозволяє їх побачити та дослідити. До прикладу, для мене це були Decomposition Tree, Key Influencers visual, Row-level security, та Q&A.

Найкраще комплексно готуватися з допомогою навчального плану на платформі Microsoft Learn, де модулі повністю відповідають програмі іспиту, а ще у вас є багато лабораторних, які дозволяють отримати додаткові практичні знання. 

Додатково рекомендую пройтись по наступному переліку тем. Якщо ви відчуваєте, що є питання в яких ви невпевнені, або маєте прогалини у знаннях, то варто  пошукати відповідну інформацію у документації.

Topic Details
Prepare the Data (20-25%)
Get data from different data sources – identify and connect to a data source
– change data source settings
– select a shared dataset or create a local dataset
– select a storage mode
– choose an appropriate query type
– identify query performance issues
– use Microsoft Dataverse
– use parameters
– use or create a PBIDS file
– use or create a data flow
– connect to a dataset using the XMLA endpoint
Profile the data – identify data anomalies
– examine data structures
– interrogate column properties
– interrogate data statistics
Clean, transform, and load the data – resolve inconsistencies, unexpected or null values, and data quality issues
– apply user-friendly value replacements
– identify and create appropriate keys for joins
– evaluate and transform column data types
– apply data shape transformations to table structures
– combine queries
– apply user-friendly naming conventions to columns and queries
– leverage Advanced Editor to modify Power Query M code
– configure data loading
– resolve data import errors
Model the Data (25-30%)
Design a data model – define the tables
– configure table and column properties
– define quick measures
– flatten out a parent-child hierarchy
– define role-playing dimensions
– define a relationship’s cardinality and cross-filter direction
– design the data model to meet performance requirements
– resolve many-to-many relationships
– create a common date table
– define the appropriate level of data granularity
– apply or change sensitivity labels
Develop a data model – apply cross-filter direction and security filtering
– create calculated tables
– create hierarchies
– create calculated columns
– implement row-level security roles
– implement object-level security
– set up the Q&A feature
Create measures by using DAX – use DAX to build complex measures
– use CALCULATE to manipulate filters
– implement Time Intelligence using DAX
– replace numeric columns with measures
– use basic statistical functions to enhance data
– create semi-additive measures
Optimize model performance – remove unnecessary rows and columns
– identify poorly performing measures, relationships, and visuals
– improve cardinality levels by changing data types
– improve cardinality levels through summarization
– create and manage aggregations
– use Query Diagnostics
Visualize the Data (20-25%)
Create reports – add visualization items to reports
– choose an appropriate visualization type
– format and configure visualizations
– import a custom visual
– configure conditional formatting
– configure small multiples
– apply slicing and filtering
– add an R or Python visual
– add a Smart Narrative visual
– configure the report page
– design and configure for accessibility
– configure automatic page refresh
– create a paginated report
– create a PivotTable from a Power BI dataset in Excel
Create dashboards – set mobile view
– manage tiles on a dashboard
– configure data alerts
– use the Q&A feature
– add a dashboard theme
– pin a live report page to a dashboard
Enrich reports for usability – configure bookmarks
– create custom tooltips
– edit and configure interactions between visuals
– configure navigation for a report
– apply sorting
– configure Sync Slicers
– use the selection pane
– use drillthrough and cross filter
– drilldown into data using interactive visuals
– export report data
– design reports for mobile devices
Analyze the Data (10-15%)
Enhance reports to expose insights – apply conditional formatting
– apply slicers and filters
– perform top N analysis
– explore statistical summary
– use the Q&A visual
– add a Quick Insights result to a report
– create reference lines by using Analytics pane
– use the Play Axis feature of a visualization
– personalize visuals
Perform advanced analysis – identify outliers
– conduct Time Series analysis
– use anomaly detection
– use groupings and binnings
– use the Key Influencers to explore dimensional variances
– use the decomposition tree visual to break down a measure
– apply AI Insights
Deploy and Maintain Deliverables (10-15%)
Manage datasets – configure a dataset scheduled refresh
– configure row-level security group membership
– provide access to datasets
– configure incremental refresh settings
– promote or certify Power BI datasets
– identify downstream dataset dependencies
– configure large dataset format
Create and manage workspaces – create and configure a workspace
– recommend a development lifecycle strategy
– assign workspace roles
– configure and update a workspace app
– publish, import, or update assets in a workspace
– apply sensitivity labels to workspace content
– use deployment pipelines
– configure subscriptions
– promote or certify Power BI content

Ось ще декілька порад, які можуть вам стати в нагоді:

    • Уважно читайте запитання. Інколи у запитаннях може бути конструкції із використанням слова NOT, але ваш мозок у частково стресовій ситуації може просто пропустити цей важливий момент.  
    • Якщо ж навіть після декількох разів перечитування запитання ви все одно не можете зрозуміти, яка ж відповідь правильна, пам’ятайте, що можна позначити запитання відміткою “Review” і потім знову до нього повернутися. 
    • Для того, щоб відповісти на деякі запитання, вам потрібно буде ознайомитись із запропонованими case studies. До цього потрібно поставитися досить серйозно, бо питання із такої секції бувають досить підступними, і щоб на них відповісти, треба уважно прочитати умови та обмеження в цих case studies.

 

На цьому можна було б поставити крапку, але якщо ви надаєте перевагу відео формату, то рекомендую ознайомитись із цими курсами на Udemy:

Для мене ця сертифікація виявилась досить простою, на підготовку я витратив не більше 20 годин (але потрібно зважати на те, що у мене 10+ років практичного досвіду у BI напрямку).

Закликаю вас не зупинятися після отримання сертифікації й надалі постійно підтримувати навички й здобувати нові знання. Для цього рекомендую  декілька YouTube-каналів.

Сертифікаційні центри в SoftServe

На базі компанії SoftServe працюють сертифікаційні центри у Львові, Дніпрі та Харкові. Компанія є офіційним дистриб’ютором тестових провайдерів Pearson VUE, KRYTERION, Prometric, TOEFL, Scantron, і проводить іспити з таких напрямків, як Software development, Test Automation, Business Analysis, Quality Assurance, Project Management, Finance/Accounting/Audit etc. Повний перелік напрямків можна знайти у нас на сайті.

Реєстрація на іспиті відбувається на сайті провайдера (Pearson VUE, KRYTERION, Prometric, TOEFL, Scantron). Для того, щоб зареєструватися на іспит, необхідно створити обліковий запис, вибрати найближчий до вас сертифікаційний центр, відповідну дату, годину та сплатити іспит. Під час реєстрації будьте уважні та внесіть особисті дані, як у закордонному паспорті. Якщо у вас виникають труднощі під час реєстрації або інші питання, наші спеціалісти проконсультують вас.

Також сертифікаційний центр SoftServe дає можливість перевірити свої знання фахівцям рівня trainee/junior за допомогою online сертифікацій за напрямками Quality Control, TA, Java, Web UI, .Net, Python, DevOps, Ruby.

Під час карантину сертифікаційні центри працюють в обмеженому режимі. За детальною інформацією звертайтесь за телефоном +38 067 714 17 08 (Львів), +38 067 715 05 69 (Дніпро), +38 067 714 94 10 (Харків), або заповнюйте контактну форму на сайті,  і представник SoftServe зв’яжеться з вами особисто.