Success Story

Переможці та топ-10 кращих проєктів марафону «Introduction to SQL»

У фіналі безкоштовного 4-тижневого марафону «Introduction to SQL» відбувся захист проєктів, які команди учасників готували майже протягом 5 тижнів. Вітаємо та дякуємо 10-ти командам, яким вистачило сил довести свої проєкти до захисту і представити їх публічно перед журі. Вітаємо команду-переможця – Команду #18 «La Comanda» та її ментора – Тарас Озарків! Щиро дякуємо топовим професіоналам галузі ІТ – нашим менторам, спікерам та учасникам журі за Ваш час та досвід!

Команди планують продовжити роботу над проєктами. А ми запрошуємо зацікавлених професіоналів та компанії підтримати команди у розробці та впровадженні їхніх ідей.

ОНЛАЙН-ЗАХИСТ. ЧАСТИНА 1

Переглянути 1-шу частину захисту проєктів можна на нашому YouTubeканалі SQL ua тут (команди: #15, #5, #11, #28, #33). 

РЕЙТИНГ КОМАНД

КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ (0-10 балів по кожному) та їх ВАГА у СУМІ БАЛІВ: 

 Презентація (20%)
 Технічна реалізація (30%)
 Новизна / інноваційність (15%)
 Вирішення проблеми / потенціал (20%)
 Може бути “монетизований” (15%)

КОСМІЧНІ КОТЯТА

Команда # 15 – «Космічні котята» (Space Kittens), проєкт «Інформаційна система Mosaik»

Учасники Команди: Тарас, Люба, Аліна, Роман та Марічка. Студенти 2-го та 3-го курсу Національного університету «Львівська політехніка» Інституту підприємництва та перспективних технологій.

Ментор: Тарас Глушко, BI Developer у Skelia Ukraine.

Створили бот, який пропонує користувачу історичну інформацію про мозаїки міста Львова за вказаною адресою. Також можна переглянути детальні координати та розташування історичних пам’яток на мапі і здійснити пошук у радіусі 2 км.

Рішення покликане провести користувача через історичну епоху Львова. Тут в одному боті збережені всі мозаїки – зображення та детальний опис. Також створили дата-сети з історичними віхами мозаїк.

Під час захисту у команді розповіли, що на даний момент у Львові біля 80-ти мозаїк, третина з них датується 15 століттям і внесена до архітектурної спадщини міста. Деякі з мозаїк ми вже не зможемо побачити у всій їх красі. «Давайте врятуємо архітектурну спадщину міста! Давайте збережемо історію для наших дітей та їхніх дітей!», –  закликає нас команда Space Kittens. – Щиро дякуємо за Ваш проєкт та участь у марафоні!

Щиро дякуємо ментору – Тарас Глушко за Ваш час та досвід!

JUDGEMENT DAY

Команда # 5 – Judgement Day, проєкт аналітичного дашборду про суддів України

Учасники Команди: Андрій (капітан команди, презентував проєкт), відмітимо учасників: Юлія (за ідею), Надія (за тестування), Оля (за бот), Макс (за дашборд).

Ментор: працювали самостійно, без ментора.

Створили дашборд, на якому відображається інформація про суддів України. Показує, наприклад, в яких областях та регіонах працюють судді, які справи позакривали. Також можна подивитися деталі судових справ у розрізі регіонів та ін.

Проєкт вирішує задачу швидкого та зручного отримання достовірної аналітичної інформації.

Judgement Day – Щиро дякуємо за Ваш проєкт та участь у марафоні! Окрема подяка капітану команди – Андрій Батраков за активність під час марафону та підтримку інших учасників у чаті troubleshooting!

ПЕРШЕ ТРАВНЯ!

Команда # 11 – «Перше травня!», проєкт дашборду, де поєднані дані про випускників з даними про відкриті вакансії.

Учасники Команди: Євген, Анастасія, Назар, Євген та Маргарита.

Ментор: Данило Анцибор, Software Engineer у DataRobot.

Чому така тема проєкту? Максимальна кількість інформації, яку можна зібрати з відкритих джерел даних і цікаво їх проаналізувати – це ринок праці. Багато хто вже аналізував цей ринок, але з тієї точки зору, як команда – мало хто.

Уявімо, що Ви студент останнього курсу. І пора задуматися про пошук роботи і, бажано, по спеціальності. Є, до прикладу, сайт work.ua (та інші сайти), де можна піти і «спитати» (у пошуку), в яких компаніях є робота по певних спеціальностях. Але що ми при цьому не будемо бачити, так це – скільки у Вас є конкурентів на те саме місце.

Щоб дізнатися це, нам необхідно мати дані про всіх випускників всіх ВНЗ України. У команді створили дашборд, на якому поєднали дані міносвіти (МОН) про випускників по різних спеціальностях та дані про всі відкриті вакансії з сайту пошуку роботи work.ua.

За допомогою рішення команди, випускник міг би отримати інформацію про актуальні вакансії у бажаному регіоні та приблизну заробітну плату. Тобто, відповідь на своє питання: на що варто розраховувати та яка конкуренція (скільки ще людей може претендувати на цю вакансію серед тих, хто випускається з ВНЗ України по певній спеціальності).

«Перше травня!» – Щиро дякуємо за Ваш проєкт та участь у марафоні!

Щиро дякуємо ментору – Данило Анцибор за Ваш час та досвід!

TERRA INCOGNITA

Команда # 28 – Terra Incognita, проєкт «Портал нормативно-грошової оцінки  земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації» (сайт та Telegram-бот)

Учасники Команди: Олександра, Артем, Любов та Олена.

Ментор: Іван Герасимчук, Independent Software Developer Multi Room Audio Player, Fullstack dev in WhiteTown S.R.O.

Девіз команди – «Дайте нам дані і ми надамо їм життя» (Take DATA and make it alive).

Проєкт покликаний вирішити проблему невідомої вартості землі – одним кліком користувач рішення визначає ринкову вартість земельної ділянки.

Команда навіть встигла створити та запустити сайт свого проєкту: http://terraincognita.herokuapp.com/.

Проєкт може бути корисний у наступних напрямах: як самостійний додаток для приватних землевпорядників; як база клієнтів для рієлторських фірм; як площадка для функціональної реклами (реклама, яка приносить користь).

Terra Incognita – Щиро дякуємо за Ваш проєкт та участь у марафоні!

Щиро дякуємо ментору та спікеру – Іван Герасимчук за Ваш час та досвід!

NANITO

Команда # 33 – NANITO, проєкт «DiplomDE», оцінка відповідності диплому українського ВНЗ системі освіти у Німеччині

Учасники: подружжя Микола та Наталія.

Ментор: Євген Недашківський, DBA/Developer в AllStars-IT Ukraine.

Мета проєкту – оцінити, наскільки диплом ВНЗ України відповідає системі освіти ФРН (або євростандартам).

Проблематика проєкту: кожен студент несе витрати на навчання (час та кошти). Чи виправдані ці витрати? Чи той документ, який отримає випускник ВНЗ буде затребуваний за кордонами нашої країни? – З допомогою рішення команди можна перевірити свій диплом на «європейськість».

Друга причина, чому команда взялася за вирішення цієї задачі – якщо використовувати для пошуку та співставлення дипломів німецьку базу даних («ANABIN»), то там назви вишів вказані таким чином, що знайти свій ВНЗ дуже складно (як мінімум, потрібно, володіти базовими знаннями німецької мови). Проєкт вирішує цю задачу пошуку.

Команда створила базову вебсторінку свого проєкту: www.arrayblack.org/diplomde.

Потенційна аудиторія – студенти, абітурієнти, дипломовані спеціалісти.

Інтегруємо все! – Девіз команди «NANITO». – Щиро дякуємо за Ваш проєкт та участь у марафоні!

Щиро дякуємо ментору та спікеру – Євген Недашківський за Ваш час та досвід!

ОНЛАЙН-ЗАХИСТ. ЧАСТИНА 2

У другій частині захисту проєктів перед журі виступили команди: #16, #44, #13, #6 та #18. Переглянути відеозапис можна на YouTube-каналі “SQL ua” за посиланням: https://youtu.be/OPdGxOgTphU.

HIGH FIVE

Команда # 16 – High Five, проєкт «Вишеграм» для допомоги з інформацією про ВНЗ України

Учасники Команди: Кирило, Влад, Юра, Юрко та Богдан – студенти 2-го та 3-го курсу Національного університету «Львівська політехніка» Інституту підприємництва та перспективних технологій.

Ментор: Петро Харчишин, Senior Software Engineer у GlobalLogic.

Мета проєкту – створити зручну платформу для пошуку інформації вишів та допомогти студентам, науковцям і батькам обрати найкращий університет.

High Five – Щиро дякуємо за Ваш проєкт та участь у марафоні!

Щиро дякуємо ментору – Петро Харчишин за Ваш час та досвід!

SCIENCE SQLBOT

Команда # 44 Science sqlBot, проєкт єдиної платформи для пошуку наукової інформації (telegram-бот та сайт)

Учасники Команди: Анна та Артем.

Ментор: Микола Побийвовк, Tech Lead – Data Engineering в Ciklum, співорганізатор UDCK.

Команда вирішувала проблему пошуку наукової інформації у сучасному світі. «Публікуватися не лише в одному журналі» – проєкт дозволяє здійснювати зручний пошук видань, які можуть бути джерелами для наукових робіт студентів та аспірантів, а також в яких вони зможуть публікувати свої статті.

«Науково-популярні ресурси, що створюються спеціалістами» – в наш час в інтернеті доступно багато інформації і не завжди вона достовірна. Звичайно, є перевірені ресурси, проте вони не надто популярні, бо у науковців не вистачає коштів для розкрутки. Команда хоче з цим допомогти!

Для цього створили прототип Telegram-бот та планують створити сайт, аудиторія яких – студенти, аспіранти, науковці та всі, хто цікавиться наукою.

«Не давайте своїм ідеям припадати пилом на поличках, про них мають знати», –  говорять у команді. Наразі створено прототип бота, в планах – презентація платформи (сайту) для Science Community та нарощування кількості активних користувачів.

«Робимо науку доступною» – девіз команди Science sqlBot. – Щиро дякуємо за Ваш проєкт та участь у марафоні!

Щиро дякуємо ментору – Микола Побийвовк за Ваш час та досвід!

LUCKY TEAM

Команда # 13 – Lucky Team, проєкт інформаційного вебдодатку про скомпрометованих (звільнених та оштрафованих) суддів України «Compromised judges DATA»

Учасники Команди: Оксана, Юрій, Віталій та Олена. Географія команди: Дніпро – Запоріжжя – Львів – Одеса.  

Ментор: Микола Побийвовк, Tech Lead – Data Engineering в Ciklum, співорганізатор UDCK.

Проблема, яку вирішує сервіс – люди отримують достовірну інформацію про суддів, які будуть виносити вирок по конкретній справі, та дізнаються, яка репутація у конкретного судді.

Цільова аудиторія веб-додатку – адвокат, який веде справу; масс-медіа; громадські активісти; позивачі/підсудні.

Lucky Team – Щиро дякуємо за Ваш проєкт та участь у марафоні!

Щиро дякуємо ментору – Микола Побийвовк за Ваш час та досвід!

404

Команда # 6 – «404», проєкт додатку для пошуку інформації про викрадені/втрачені/недійсні паспорти громадян України для виїзду за кордон

Учасники Команди: Катя, Валентин, Святослав, Олег та Катерина.

Ментор: Євген Недашківський, DBA/Developer в AllStars-IT Ukraine.

Цілі та місія проєкту – мінімізація та викорінення окремих видів шахрайства з використанням підроблених паспортів. Викрадені закордонні паспорти можуть бути використані у незаконних схемах: прокат/оренда обладнання та інструментів, у взаємовідносинах оренди житла, тощо.

Рішення, яке створює команда, покликане знизити кількість шахрайств через зручний та швидкий пошук інформації.

Команда «404» – Щиро дякуємо за Ваш проєкт та участь у марафоні!

Щиро дякуємо ментору та спікеру – Євген Недашківський за Ваш час та досвід!

ПЕРЕМОЖЦІ: LA COMANDA

Команда # 18 – La Comanda, проєкт сервісу для пошуку ліків по назві (реалізовано через Telegramбот)

Учасники Команди: Олеся, Світлана, Сергій, Лілія та Назар. 

Ментор: Тарас Озарків, Tech Lead, Senior DWBI developer у SoftServe, Leader у Lviv Data Platform User Group, Co-founder у Power BI On AIR.

Ідея проєкту – створити сервіс для користувачів (реалізовано через чат-бот), який за пошуком по назві ліків може самостійно знайти загальну інформацію про ліки: чи діє термін реєстрації препарату, найближчий аналог, тощо, а також переглянути інструкцію.

Сервіс заплановано із потенціалом перерости у більш масштабний проєкт «Домашньої аптечки».

La Comanda – Щиро дякуємо за Ваш проєкт та участь у марафоні! Вітаємо із перемогою!

Щиро дякуємо ментору – Тарас Озарків за Ваш час та досвід!

Переглянути відеозаписи двох частин захисту проєктів:

Онлайн-захист проєктів перед журі. Раунд #1 від 13.10. Команди: #15, #5, #11, #28, #33.

Онлайн-захист проєктів перед журі. Раунд #1 від 21.10. Команди: #15, #5, #11, #28, #33.

Дякуємо Спікерам, Менторам та Учасникам журі:

Тарас Кльоба, СЕО SQL.ua, DataMatrix CTO у EveryMatrix, Засновник SQL.ua Data Academy. Дякуємо!

Павло Голуб, Senior PostgreSQL Expert та Developer в CYBERTEC. Дякуємо!

Тарас Федорук, Senior Project Manager, Ops Lead у wearereasonablepeople. Дякуємо!

Антой Бойко, Microsoft Regional Director, Microsoft Azure MVP, Founder of Ukrainian Azure Community, Solution Architect. Дякуємо!

Євген Недашківський, DBA/Developer в AllStars-IT Ukraine, Microsoft Data Platform MVP. Дякуємо!

Володимир Соколовський, Founder at NFED – Сenter of non-formal education, Communications Specialist at ELEKS, Author of the «TRAINER’s GUIDE» book. Дякуємо!

Микола Побийвовк, Tech Lead – Data Engineering в Ciklum, співорганізатор UDCK. Дякуємо!

Данило Анцибор, Software Engineer у DataRobot. Дякуємо!

Іван Герасимчук, Independent Software Developer Multi Room Audio Player, Fullstack dev in WhiteTown S.R.O. Дякуємо!

Тарас Озарків, Tech Lead, Senior DWBI developer у SoftServe. Leader of Lviv Data Platform User Group, Co-founder at Power BI On AIR. Дякуємо!

Олександра Клусенко, Database Developer у Luxoft. Дякуємо!

Петро Харчишин, Senior Software Engineer у GlobalLogic. Дякуємо!

Олег Алєксєєв, Microsoft Certified Solutions Expert: Data Platform (MS SQL). Дякуємо!

Тарас Глушко, BI Developer у Skelia Ukraine. Дякуємо!

 

Це був чудовий – цікавий, драйвовий, насичений та, сподіваємося, корисний марафон! Щиро дякуємо всім 450 людям, хто взяв участь!

 

#SQLua_DataAcademy

Advanced Data Teaching and Learning!