Павло Голуб Спікер Data Talks SQLua Data Academy
Висновки вебінару

Павло Голуб: педагогіка тримається на трьох китах – знання, уміння і навички

Павло Голуб, Senior PostgreSQL Expert та Developer в CYBERTEC, розказав, чим корисна педагогіка, яку вивчав у виші, для сьогоднішнього досвіду створення власних IT курсів та навчання людей роботі з технологіями

Чому і як люди хочуть передавати свої знання? – Мій шлях в ІТ мав починатися з того, що я мав бути девелопером, програмером, але мене тягнуло до цих баз. Навіть у своїх перших проектах, які робив за гроші, я відмовлявся використовувати локальні стореджі і все писав сам у бінарних файлах, щоб було круто.

>>> Читайте особисту історію Павла Голуба в ІТ ТУТ.

Я закінчив педагогічний університет. І мені втричі важче було потрапити в ІТ. Проте я знаю, що педагогіка тримається на трьох китах: знання, уміння і навички.

Знання. Коли людина думає про те, ЩО вона має передати іншим, то в першу чергу звертається до того, щоб передати якісь знання. На початку із знаннями завжди так: Що я буду людям розповідати годину? Воно ж у мене в голові… Як? – Це confirmation bias (явище, схильність до підтвердження власної думки, ред.). Якщо ви чітко розумієте свою предметну область, то зможете це осягнути.

Уміння – це навик застосування знань на практиці. Саме тому у нас дуже популярні такі блог-пости як “how to”. Ти чув, знаєш якусь сферу, але ти не можеш застосувати ці знання. Саме для того і є лектор або викладач. Він показує тобі, як саме ці знання ти можеш застосовувати, яким чином.

Навичка – це уміння, яке відпрацьоване до автоматизму. Якщо ми говоримо про ВНЗ, то це лабораторні роботи, де їх відпрацьовують. Але коли ми ведемо курси і беремо за це гроші, то це вже наша відповідальність, щоб люди володіли і теорією, і мали вміння, і щоб після курсу у них були навички.

Викладач передає не тільки теоретичні основи. Він також передає від себе культуру користування якимись утилітами або еко-систему. Під час викладання він показує, як пише код, чи охайно це робить… Як він використовує системи контролю версій… Можна навіть починати кожний свій виступ з Гімну України. Це буде патріотичне виховання.

Порада новачкам у викладанні в ІТ – якщо ви хвилюєтеся, що вам немає чого сказати, то це даремно. Коли ви почнете, то побачите, що вас не зупинити!

Щиро дякуємо Павлу Голубу за час та досвід!

Стаття за висновками вебінару серії Data Talks по четвергах, 07.05.2020“Як запустити власний ІТ онлайн-курс”

Дякуємо за увагу!

Data Блог #SQLua_DataAcademy

𝗔𝗱𝘃𝗮𝗻𝗰𝗲𝗱 𝗗𝗮𝘁𝗮 𝗧𝗲𝗮𝗰𝗵𝗶𝗻𝗴 𝗮𝗻𝗱 𝗟𝗲𝗮𝗿𝗻𝗶𝗻𝗴! 💎