Павло Голуб_блог SQLua Data Academy
Висновки вебінару

Павло Голуб: Найголовніше в ІТ – це люди, це ком’юніті

Павло Голуб, Senior PostgreSQL Expert та Developer в CYBERTEC, розповів, як починав кар’єру та поділився досвідом спікерства

ІСТОРІЯ:

  • За фахом – викладач математики. З теплотою згадує ці роки
  • Завжди знав, що хоче бути програмістом, але ніколи не міг подумати, що буде пов’язаний з даними (вважав, що бази даних – це щось, пов’язане з бухгалтерією, і це не суто «пацаняча» тема)
  • Перша робота була у техпідтримці компонентів саме баз даних – Postgres
  • В 2011 році вперше потрапив на конференцію Postgres community, де зрозумів, що найголовніше в ІТ – це люди, спільнота
  • Основний лайфхак підготовки доповідей – дедлайн
  • Вважає, що різниця між хорошим спікером і не дуже в тому, що хороший спікер передає емоції
  • Позиціонує себе як Адвокат Postgres Community

>>> Бізнес-біографія Павла Голуба

ПРО ДОСВІД:

В мене взагалі історія нетипова для ІТ. За фахом я викладач математики. З теплотою згадую ці роки. Я знав, що хочу бути програмістом, але ніколи не міг подумати, що якимось чином буду пов’язаний із базами даних. Моя мама за фахом бухгалтер. І я вважав, що бази даних – це щось, пов’язане з бухгалтерією.

Так вийшло, що моя перша робота була пов’язана з техпідтримкою компонентів саме баз даних – Postgres. У 2011 році я вперше потрапив на конференцію Postgres, і тоді зрозумів, що найголовніше в ІТ – це люди, це ком’юніті. Якщо продукт має чудову спільноту, він буде популярним, буде користуватися попитом. Зараз я себе позиціоную як адвоката Postgres Community.

Ключовий лайфхак для спікера – це дедлайн. Я ненавиджу це відчуття, коли тобі потрібно робити доповідь, в голові вже є слайди…, але з чого почати? Мені допомагає – виписати все на листочок або в простий текстовий файл. Потім починаю структурувати.

Бути спікером – це драйв і нові знання. Для мене різниця між хорошим спікером і не дуже в тому, що хороший спікер передає емоцію. Коли ти бачиш, що в людини горять очі, тобі цікаво її слухати. А все інше ми можемо прочитати в інтернеті. Нам не потрібно зустрічатися, щоб поділитися якимись сакральними знаннями. Нам потрібно ділитися емоціями – що ми відчуваємо, коли щось створюємо, коли користуємося технологією, досягаємо результату.

ПРО ОНЛАЙН-НАВЧАННЯ:

Я досі вважав, що відео – це не найзручніший формат передачі знань, але covid-19 зробив все, щоб ми перейшли на онлайнове навчання. Коли я навчаюся чомусь, то завжди віддаю перевагу текстовому формату. Але сьогодні є багато людей, яким потрібна і така форма навчання.

ПРО МАЙБУТНЄ СПЕЦІАЛЬНОСТІ:

В нашій компанії немає чітких позицій. Наприклад, у мене в посаді написано “senior”, проте найбільш важливо не назва, а щоб людина була адекватна.

Якщо ти адекватний спеціаліст, то зможеш вирішити проблему поза зоною своїх загальних, основних компетенцій. Можеш навчатися чомусь новому. Мені здається, що в майбутньому саме такі люди будуть важливі – ті, хто зможе в будь-який момент переключатися між сферами, в яких працюють, так звані «багатостаночникі».

Дякуємо Павлові за час та досвід!

#SQLua_DataAcademy

𝗔𝗱𝘃𝗮𝗻𝗰𝗲𝗱 𝗗𝗮𝘁𝗮 𝗧𝗲𝗮𝗰𝗵𝗶𝗻𝗴 𝗮𝗻𝗱 𝗟𝗲𝗮𝗿𝗻𝗶𝗻𝗴! 💎 𝗝𝗼𝗶𝗻 𝘂𝘀!