Євген Полоничко_блог SQLua Data Academy
Висновки вебінару

Євген Полоничко: Ментори – потужний інструмент для розвитку Data професіоналів

Євген Полоничко, Senior Software Developer в ELEKS, ділиться власною історією кар’єри та думкою, як розвиватися в Data-галузі

ІСТОРІЯ:

  • Навчався в Донецькому інституті штучного інтелекту (зараз злився з Донецьким національним технічним університетом)
  • Любов до даних почалася з інституту, багато в чому завдяки викладачці, яка запалила у Євгена любов до роботи за даними та архітектури, давала йому додаткові завдання
  • Захистив диплом, пов’язаний із багатомірними базами даних, кубами
  • Після інституту пішов в бізнес, який на той час вже хотів багато даних та їх аналізувати. Потрапив в фірму, яка займалася аналітикою, розробкою сховищ даних та впровадженням ERP-систем. Це дало поштовх до подальшої кар’єри в галузі
  • Зрозумів, що хоче виступати, коли потрапив на перший SQL Saturday у Харкові
  • Вважає, що публічні виступи – це драйв, адреналін та можливість підняти свій рівень знань, вивчаючи нові технології
  • Коли готується до конференції, виступ слухають дружина, дитина та кішка

>>> Бізнес-біографія Євгена Полоничко

ПРО ДОСВІД СПІКЕРСТВА:

Я зрозумів, що хочу бути спікером, коли приїхав на перший SQL Saturday у Харкові. Там познайомився з Денисом Резником та Костянтином Хомяковим. Думаю, багато хто знає цих людей. Подивився виступи та подумав – а чому б і мені не почати? Це моя тема. Підійшов до Дениса та сказав, що ми відкриваємо ще одну групу у Донецьку, і я там буду виступати.

Люблю готуватися до виступів. Коли ти сидиш просто програмістом, то не бачиш усієї краси технології. Коли готуєшся до доповіді, передивляєшся документацію, робиш демо, дивишся виступи інших людей, починаєш розуміти усю глибину технології. Це великий плюс для твого росту.

ПРО ОНЛАЙН-НАВЧАННЯ:

Я не дуже люблю виступати в онлайн-форматі, коли не бачу фідбеків. Інша справа – запис власного відео-курсу, коли ти вкладаєш в нього душу. Я впевнений, що у майбутньому онлайн-курси будуть дуже затребувані.

Мені подобають курси, де відео “нарізані” по 10 хвилин. Тема може бути широка, проте поділена на дрібні фрагменти, з яких ти можеш зрозуміти особливості технології. І коли добираєшся до summary курсу, вже бачиш технологію з різних боків, маєш базу для роботи з нею.

Основне питання тут – а що далі? Ти вивчив нову технологію, вона тобі цікава, тепер потрібно знайти людину, джерело інформації, хто дасть більш глибоке розуміння. Коли ти не можеш знайти таких людей, то іноді це може демотивувати.

Сьогодні у нас можна легко знайти курси, які дають тобі базові знання. Але якщо потрібно вивчити технологію більш детально, то з цим часто виникає проблема. При чому не тільки в Україні, але й в усьому світі. Основне задвання – знайти більш “advanced course” та ментора.

ПРО МЕНТОРСТВО:

Менторство дуже добре працює у нашій компанії. Незалежно від того, це онлайн- або оффлайн-формат, менторство допомагає нашим співробітникам прокачати знання та навички.

Кожному професіоналу для розвитку потрібна людина, яка буде вести тебе за руку, пропонувати подивитися на проблеми по-іншому, показувати, що є інша точка зору.

Без менторів якісний договстроковий розвиток неможливий. Менторство – це реально дуже потужний інструмент в Data-галузі.

Дякуємо Евгенові за час та досвід!

#SQLua_DataAcademy

𝗔𝗱𝘃𝗮𝗻𝗰𝗲𝗱 𝗗𝗮𝘁𝗮 𝗧𝗲𝗮𝗰𝗵𝗶𝗻𝗴 𝗮𝗻𝗱 𝗟𝗲𝗮𝗿𝗻𝗶𝗻𝗴! 💎 𝗝𝗼𝗶𝗻 𝘂𝘀!