Maks Lupey Text Mining SQLua Data Academy
Висновки вебінару

Макс Лупей: «Моя фішка – агітувати всіх в ІТ»

Максим Лупей, Engineering Manager та Text Mining Expert поділився подробицями власної історії в ІТ, проєктами, які цікавлять, та ідеями щодо ефективного навчання. Діалог професіоналів відбувся на вебінарі SQL.ua Data Academy – «Data Talks #4. Artificial Intelligence and Machine Learning» на YouTube-каналі SQL ua.

Про Спікера – Макс Лупей:

  • Програмуванням та ІТ почав цікавитися ще в школі. Займався олімпіадним програмуванням, ACM.
  • Влаштувався в ІТ компанію як full-stack developer. Почав кар’єру як програміст.
  • Згодом зацікавився роллю менеджера проєкту, в тому числі завдяки «хайпу» навколо тем Agile та Scrum. Почав працювати як Project Manager, проте не залишав свої пет-проєкти, програмування та наукову діяльність.
  • За освітою – математик. На момент вебінару навчається на останньому році аспірантури, готується до захисту дисертації, пов’язаної із Text Mining.
  • 9+ років працює в ІТ-галузі.
  • В сфері AI та Machine Learning – 3-5 років. Перші два були «пристрілюванням» до теми, а останні три – інтенсивна практика в сфері роботи з великими обсягами текстових даних.

Незважаючи на пропозиції спробувати застосувати технології в сфері медичної діагностики, обрав для практики галузь текст-майнінгу. Вважає, що саме тут можна знайти більший і кращий дата-сет. Та що у Machine Learning якісний дата-сет – одна з основ для хорошого результату.

 

Одна з перших задач у Text Mining була по рекрутингу, та стосувалася визначення придатності кандидатів вакансії. За словами Макса, було цікаво знайти кореляції між текстовою інформацією у резюме кандидата (до прикладу, порядок розташування ключових skills у документі) і тим, наскільки він відповідає тій чи іншій вакансії.

Що би робив Макс Лупей, якби мав необмежені ресурси?

Спікеру цікаво створити проєкт, який аналізує фейкові новини та маніпулятивні тексти. Результатом такого проєкту мало би стати, що програма показує інтернет-користувачу, які саме матеріали відносяться до несправжніх або маніпулятивних (наприклад, підкреслюючи текст червоною лінією).

 

В освіті надає перевагу тому, що називається «разведка боем». Говорить про це так: «Ми всі – програмісти, можемо взяти те, що вивчаємо, і швидко спробувати, зробити якийсь proof of concept. Коли отримуєш перші результати, це одразу надихає і дає поштовх далі розвиватися в темі, шукати літературу, покращувати результат».

Про Менторство:

Макс розказав, що у нього були ментори, і що він сам багато разів виступав ментором. Спікер зізнався, що його «фішка» – агітувати всіх в ІТ. Людям, які не можуть знайти роботу або тільки починають в ІТ-галузі, Макс Лупей часто допомагає розібратися, робить з ними пет-проєкти. При цьому зауважує: важливо, щоб у людини було бажання. Нереально змусити когось щось робити, якщо він/вона не хоче, або просто декларує бажання на словах. Допомагає також, якщо людина старається та іноді ступориться на якихось практичних речах.

 

В навчанні користується формулою: «Спочатку – практика. Далі – підкріплення практики теорією. А потім – теорія, щоб цю практику покращити».

 

Макс Лупей є автором та викладачем 7-тижневого онлайн-курсу «Text Mining: основи та прикладні задачі» в SQL.ua Data Academy.

Щиро дякуємо Максу за час та досвід!

Приєднуйтеся! 🔥

#SQLua_DataAcademy

Advanced Data Teaching and Learning! 💎💎